Förkylningar och recensioner

Jag vet inte, är det tur eller otur att vara förkyld när man är ledig? Å ena sidan missar man ingenting på jobb eller skola, å andra sidan får man inte den vila man behöver, upptäckte jag i natt. Hur många timmar jag sov vet jag inte, men det var inte många. Jag var upp och snöt mig flera gånger, kunde inte andas genom näsan och svettades som fan.

Hade roligt i går kväll i alla fall, var med några kompisar och såg High School Musical 3. Inte min typ eller åldersklass, men helt ok. Här kommer en recension på den, om det kan vara intressant:

¤¤¤
Titel: High School Musical 3 Senior Year
Genre: Musikal, komedi, romantik osv.
I rollerna: Zac Elfron, Vanessa Hudgens, Ashley Tisdale, Lucas Gabreel, Corbin Bleu

Några dansande och sjungande ungdomar är bara några veckor ifrån att sluta sista året i High school. Innan de är klara ska de spela, och förhoppningsvis vinna, den sista basketmatchen, få någon att gå med på skolbalen ( The prom), få bilder för årsboken och dessutom att sätta upp en musikal om sitt sista år ("Den ska heta senior year" sa teaterlärarinnan. "Genius", sa the Libby, Sharpay Evans (Tisdale)). Mest av allt handlar det om de vägval man gör efter att ha avslutat trygga High school.

Let's see, vinna basketmatchen? Check, till en "inspirerande" melodi om hur sammarbete kan ta en upp ur underläge. Få någon att gå med på skolbalen? Check, på ett grönskande tak när solen skiner, till en vals som avslutas i en störtskur. Vädrets makter äro förunderliga. Få foton till årsboken? Check, både när Troy (Elfron) och Chad (Bleu) lurar ett par nakna killar till scenen i en komisk scen, och när Sharpays Girl Posse, Tiara Gold (McKenzie-Brown) tjuvlyssnar på de goda nyheterna Gabriella (Hudgens) berättar för sin väninna, för att skapa SPÄNNING mellan Gabriella och pojkvännen Troy. Sätta upp en musikal? Check, även om det inte riktigt går som alla hade hoppatspå och mer än vad andra hade hoppats på.

Visst, det var en bra film med bra melodier, dock inga som riktigt har fastnat för mig. För mig med min erfarenhet av amerikanska high school filmer (nästan lika med noll. Jaja, lika med noll), verkar det finnas med stereotypa karaktärer, främst i form av den blåsta men äregiriga bimbon Sharpay, men också lek med dessa stereotyper, som Sharpays assistent, Tiara Gold, som visade sig vara en bakslug skådespelerska med talang för att sticka kniven i ryggen på folk.

Jag känner igen mig i osäkerheten av att gå ut skolan - vad sjutton ska man göra sedan? - men de kunde ha tryckt på det lite mer för lite mer drama. Nu blev det mest Oh, vilken skola ska jag välja, kan inte tiden stanna upp, om jag går på den skolan så kommer vi kanske aldrig att ses igen, eftersom den ligger så långt borta. En bra scen var när Troy och Gabriella diskuterade om hon skulle tacka ja till en plats vid en plats vid ett ansett universitet. De hade picknick i hennes rum och åt bland annat jordgubbar. Troy sa om den sista jordgubben (citat ur minnet): "This strawberry can be the best strawberry in the whole world, but you can't know i until you have eaten it." Passar min filosofi alldeles utmärkt.

Hur som helst var det en bra film, inte en av världens bästa eller djupaste, men ett roligt tidsfördrift en måndagskväll med kompisar när man är förkyld och måste slösa bort den sista gratisbiljetten innan den går ut. Den är helt klart värd tre ¤¤¤ från mig.



Jag har en annan recension på gång, av en bok jag köpte på Heathrow på vägen hit. Den har jag velat läsa ett tag, men fanns av någon anledning inte ens på Waterstone's. Så från soliga amerikanska västkusten far vi till Chicago, där underliga varelser gömmer sig i skuggorna och en trollkarl i en svart kappa gör trolldrycker i sin källare. Jag talar naturligtvis om...

¤¤¤¤
Titel: Storm Front, Book One of the Dresden Files
Författare: Jim Butcher
Förlag: Orbit
Genre: Urban Fantasy, Horror, Mystery

Harry Dresden är en trollkarl som dels försörjer sig på att hjälpa Chicago-polisen med speciella fall, som fysiska lagar inte kan föklara, dels har satt in en annons i gula sidorna under Wizard (nej han gör varken scenframträdanden eller kärleksdrycker) för att få in pengar. Em dag i mars får han ett telefonsamtal från en kvinna som vill att han ska hitta hennes försvunne make. Harry stämmer ett möte med henne, men får ett ögonblick senare ett samtal från Karrin Murphy (varför tänker jag på Holly Short?*) från Chicago-polisen om ett mystiskt mord hon vill att han ska kolla upp. När han kommer till mordplatsen konstaterar han genast att morden hade utförts med hjälp av svart magi. Det är upptakten till ett magiskt äventyr som involverar feer, vampyrer som äger bordellverksamhet, demoner, en ny, mystisk drog, nyfikna, kärlekskranka reportrar, Chicago-gangstrar och jättelika, livsfarliga skorpioner. Harry har bokstavligt talat ett Damoklessvärd hängande över sig och måste hitta mördaren - innan mördaren hittar honom.

Harry Dresden är en sarkastisk trollkarl som berättar sin historia i jagform. Genom den får man en ganska klar bild över hans karaktär, men de flesta andra är ganska skrala. Till en viss del beror det på att Harry är för sig själv en hel del. Man får trots det en rätt så klar bild av de andra karaktärerna, särskilt Bobs. Bob är en luftande som bor i en döskalle, och som är besatt av sex. Murphy är en tuff Action Girl som kräver svar och låter plikten säga sitt. Susan Rodriguez är lite våpig men hon passar till Harrys gentlemannamässiga beteende.

Det var en spännande bok, inte den mest spännande bok jag någonsin läst men spännande nog. Rekommenderas och får ¤¤¤¤.

Det var allt från mig

MVH
Sara


 

Så börjar jag blogga också...

Hehe, första inlägget... och jag som inte ens läser andras bloggar. Jaja. Men eftersom min kära syster ville att jag skulle skriva om mina äventyr som au pair i England, och en kompis till oss gav henne stöd, så blev det så.

Hur som helst så är jag inte i England just nu, utan i Sverige hos mamma. Var tvungen att åka hem och skriva högskoleprovet, vilket inte gick överdrivet bra. Har inte fått poängen dock, så vi får se.

Men det får räcka som inledning. Skriver mer när jag har något att skriva.

Med vänliga häslningar

Sara


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0